Dla mnie najlepszym lekarstwem na stres jest PŁACZ - nie ma to jak solidnie sobie popłakać jak nikt nie patrzy. I choć może nie jest to rewelacyjny sposób bo zmartwienia zostają ale człowiek się wycisza płacząc i ma szansę przemyśleć sobie, że nie ma tego złego co by na dobre....
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 35 Skąd: Pszczyna
Wysłany: 2010-07-26, 14:10
Ja jestem zdania, że nic tak nie poprawia kiepskiego humoru jak seks
Po pierwsze zmniejsza napięcie, a po drugie pozwala spojrzeć na problemy z dystansu...
_________________ "Nie jestem gruby, mam grube kości"
Panie i Panowie na stres polecam CZEKOLADĘ mmm... a tak na poważnie to świetnym sposobem są wszelkie odmiany sportu...
"Mówi się, że czekolada poprawia nastrój i wpływa na dobry humor. Wiąże się to ze stymulacją układu dopaminy w mózgu, która wpływa na poczucie przyjemności. Niestety, najnowsze badania nad spożywaniem czekolady w różnych stanach emocjonalnych i jej antydepresyjnymi właściwościami, ujawniły, że nie zawsze czekolada będzie podwyższać nastrój. Może go nawet w ogólnym rozrachunku obniżać – czyli u osób które jedzą czekoladę aby poprawić sobie nastrój, może ona go w rzeczywistości obniżyć. Depresja nie zawsze lubi czekoladę.
Otóż naukowcy odkryli, że osoby jedzące czekoladę można podzielić na dwie grupy – pierwsza to osoby, które jedzą czekoladę dla przyjemności, jaka z jej jedzeniem się wiąże. To osoby które traktują jedzenie czekolady jako taką samą przyjemność, jak wypicie kieliszka dobrego wina, czy dobry film. Drudzy, to osoby, które jedzą czekoladę z nudów, albo ze smutku, traktując ją jako remedium na poprawienie nastroju.
Okazuje się, że w zależności od tego, jaka motywacja towarzyszy osobie jedzącej czekoladę, uaktywniają się w mózgu inne neurotransmitery. I tak, jedzenie czekolady dla przyjemności powoduje wzrost serotoniny, a więc rzeczywiste odczucie większej przyjemności. Jedzenie zaś czekolady jako lekarstwa na chandrę powoduje krótkotrwały wyrzut opiatów endogennych (naturalne wytwarzane w naszym ciele substancje redukujące ból i podwyższające nastrój). W trakcie wyrzutu opiatów rzeczywiście czujemy się lepiej, ale po nim przychodzi kac, czyli obniżenie nastroju, do poziomu niższego niż przed wyrzutem."
Stres to ciężki stan... :) ale jak już bym miała się zastanowić co robie aby sie odstresowac to hm... po 1. gram na komputerze w simsy :)) mnie to odstresowuje bo wciagam sie do wirtualnego swiata mojej rodzinki :) 2. spędzam czas z siostra bo z nią zawsze weselej :) 3. chodze na basen to zdecydowanie odstresowuje np widok fajnych facetów hehehe :) 4. najważniejsze eliminuje element stresujący! czyli staram sie dązryc aby dana rzec zktóra w danym momencie mnie stresuje usunąć :)
moim sposobem na stres czy doła są zakupy, ale nie chodzi tu o wyjście z domu bo większość swoich rzeczy kupuje przez internet
na mnie zakupy internetowe działają lepiej niż chodzenie po sklepach
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Maj 2010 Posty: 32 Skąd: Ożarów Mazowiecki
Wysłany: 2010-07-28, 14:55
Zakupy są dobre na doła pod warunkiem, że znajdzie się dla siebie coś odpowiedniego, najczęściej jakiś ciuch. Jeśli znów nie uda się kupić nic na siebie - DOŁ ROŚŚŚNIE!
Ja niestety nie mam złotej recepty na wszystkie smutki i nerwy..... ale wycisza mnie na przykład praca w ogródku - polecam koszenie, przesadzanie kwiatów, podlewanie...
ja zazwyczaj w takich momentach zabieram psa i wychodzimy na dalekie spacery - ona potrafi mnie rozładować i po czasie z nią spędzonym zapominam czym się stresowałam
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 29 Maj 2010 Posty: 31 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-07-29, 15:01
Najlepiej jest się komuś wygadać... albo obejrzeć dobry film lub ulubiony serial. Jesli jednak nawaliło co DVD jesteś sama w domu a serial akurat nie jest nadawany - to już po Tobie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies stron grupy WEB-COM.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.