Wysłany: 2010-07-19, 14:32
eee... a kto powiedział, że na siłowni nie można ćwiczyć FITNESS?
Jeżeli chodzi o mnie, to w celu zrzucenia paru kilo polecam trening aerobowy np. na trenażerach, które można spotkać już w niemal każdej siłowni.
Z kolei ćwiczenia siłowe zwiększają masę mięśniową - dobrze zbudowana tkanka mięśniowa zmniejsza predyspozycje do tycia - mięśnie spalają większą ilość kalorii i łatwiej jest nam kontrolować wagę.
Podsumowując najlepsze na schudnięcie jest znalezienie złotego środka!
Mnie się wydaje że siłownia to tak bardziej do wyrabiania mięsni poza tym co istotne siłownia to takie miejsce gdzie najczęsciej sami decydujemy o kolejnosci ilosci i ogólnie tym co chcemy i jak chcemy cwiczyc , nikt nad nami nie stoi i nie mowi co mamy robic, natomiast fitness najczesciej mimo wszystko uprawia sie na jakis zajeciach gdzie ktos nami kieruje i wykonjemy polecenia a do daje o wiele większy efekt. No i wydaje mi sie ze fitness jest bardziej wskazany dla kobiet nizeli silownia jezeli sie chce troszke zrzucic bo fitness sprawia ze ciało steje sie bardziej elastyczne i jedrne. chociaz jezeli ktos ma mozliwosc to moze uprawiac i jedno i drugie np 2 razy w tyg silownia i 2 razy ftness to jest mysle idealne znalezienie "złotego srodka " o którym mowa wyzej :)))
fitness wydaje mi się, że jest bardziej delikatny dla podtrzymania formy no i dla schudnięcia też, a siłownia bardziej dla mięśni, dla tzw. przypakowania się. no tak ja to odbieram
Ja dla schudnięcia poleciłabym fitness a dokładnie ćwiczenia ABS lub CARDIO jeśli masz możliwość zapisania się na takie. Jeśli nie - jakiekolwiek, byle by szybkie i dynamiczne. Przy CARDIO porządnie się zmęczysz, wypocisz i sporo spalisz. Polecam.
Trening kardio jest treningiem którego jednym z zadań jest spalanie tłuszczu i nadawanie naszej sylwetce „wyrzeźbionych” kształtów, możemy również poprawić kondycję naszego serca oraz rezultaty w innych dyscyplinach sportu, gdyż dzięki treningowi kardio, będziemy mogli podnosić większe ciężary, a nasze tętno będzie szybciej powracało do normy w przerwie między seriami ćwiczeń. Trening pozwala również podwyższyć kondycję i wytrzymałość organizmu.
Trening kardio polega na wykonywaniu przez dłuższy czas ćwiczeń, które podnoszą nasz puls do podwyższonego poziomu.
Trening kardio wzmacnia system sercowo-naczyniowy.
Podczas treningu powinniśmy pamiętać, aby ćwiczenia wykonywać w jednostajnym, miarowym tempie. Dlaczego? Otóż nasze serce bije wówczas równo, dzięki czemu przepływ krwi jest szybszy i zwiększa się ilość tlenu dostarczanego do każdej komórki naszego ciała. Trening ten optymalizuje ciśnienie tętnicze i tętno oraz zwiększa przepływ tlenu do serca i mięśni. Ćwiczenia kardio zmuszają płuca i serce do cięższej pracy, wzmacniają je i poprawiają ich kondycję. Im więcej tlenu możesz dostarczyć do serca i mięśni, tym większy poziom wytrzymałościowy możesz osiągnąć. Typowy okres ćwiczeń trwa od 20 do 60 minut.
Spalanie zdecydowanie fitness, albo pływanie. Siłka kojarzy się z wyrabianiem mięśni, choć zrzuci się parę kilo to generalnie idzie się żeby sie podpakować :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies stron grupy WEB-COM.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.